informacje dla rodziców - Jadłospis

JADŁOSPISY  przedszkolne układane są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do spożycia dzieciom w jednostkach oświatowych oraz wymagań jakie te środki muszą spełniać w ramach żywienia zbiorowego dzieci oraz na podstawie  wymagań IŻiŻ. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID. 

  • W naszej kuchni wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu przez Panie kucharki. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które dzieci lubią najbardziej, muszą one jednak być urozmaicone, wartościowe i  estetyczne oraz  smaczne jak w domu. Wszystkie posiłki przygotowywane są z należytą starannascią i z  zachowaniem warunków chigienicznych. Staramy sie coraz częściej wprowadzać nowinki do menu dzieci. Starannie wybrani, zaufani dostawcy są gwarancją, że wszystkie składniki podawanych posiłków są najwyższej jakości. 

  • Dzieci cay czas mają dostęp do wody mineralnej niegazowanej, która dostępna jest stale w każdej sali.

  • Dbamy o to, by każde dziecko alergiczne otrzymywało posiłki, które są dla niego odpowiednie. 

  • Z przyczyn niezależnych od nas(w wyjątkowych sutuacjach) jadłospis może ulec zmianie.

 

 JADŁOSPIS

 

09.04.-22.04.2024 rok

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

ALERGENY

WTOREK

23.04.

mleko, bułka maślana z masłem i miodem, pomarańcz

Zupa: rosół

II danie:  kotlet drobiowy, ziemniaki, mizeria, kompot

kisiel z ananasem i brzoskwinią, herbatnik

 

Zawiera alergen:

1,2,3,5,6,7,17

ŚRODA

24.04.

herbata z miodem i cytryną , chleb pszenno-żytni z  masłem  ser żółty, kiełki brokułu, pomidor

 

płatki kukurydziane z mlekiem

Zupa: kalafiorowa z ziemniakami

II danie: pierogi ze śmietaną, kompot, mus Kubuś

maślanka owocowa, chrupki kukurydziane

Zawiera alergen:

1,2,3,7,17

CZWARTEK

25.04.

 

 

herbata miętowa, chleb dworski z masłem, szynka wieprzowa, rukola, papryka

 

musli z mlekiem

 

Zupa: krupnik

II danie: rolada , ziemniaki, buraczki czerwone po włosku, kompot

 

babka piaskowa, kakao

 

Zawiera alergen:

1,2,4,6,7,8,17

PIĄTEK

26.04.

kawa zbożowa, chleb graham z masłem,  twarożek ze szczypiorkiem, rzodkiewka, sałata

 

 

Zupa:  kapuśniak

II danie: kluski leniwe z musem truskawkowym, kompot

kolorowe kostki galaretki z owocami

 

Zawiera alergen:

1,2,3,6,7,11,17

PONIEDZIAŁEK

29.04.

 

mleko, francuz z masłem i dżemem, jabłko

 

 

Zupa:  szczawiowa z jajkiem

II danie: ryż po meksykańsku

jogurt naturalny z owocami

 

Zawiera alergen:

1,2,3,6,7,10,17

WTOREK 30.04.

herbata dzika róża z cytryną, bułka kajzerka z masłem, jajko na twardo, szczypiorek, pomidor

 płatki czekoladowe z mlekiem

 

Zupa: jarzynowa z ziemniakami

II danie:  bitki ze schabu, kasza jęczmienna, surówka z białej kapusty, kompot

kolorowy talerz owocowy; truskawki, borówki, winogron, ananas, brzoskwinia

 

Zawiera alergen:

1,2,3,5,7,17

01.05.-03.05.2024 r.

 

 

 

 

 

WOLNE

 

Zawiera alergen:

1,2,4,7,17

PONIEDZIAŁEK

06.05.


 bawarka,chleb  graham, pasta z makreli z twarogiem i szczypiorkiem, ogórek kiszony

 

 

Zupa: grochowa z kiełbasą

II danie: makaron z brokułem i kurczakiem w sosie śmietanowym, kompot/ciasteczka owsiane

sok Witaminka, wafel ryżowy

 

Zawiera alergen:

1,2,3,4, 6,7,10,17

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia,

tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól niskosodowa, cukier waniliowy.

 

  • W powyższym jadłospisie alergeny oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady. Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie dostępny na tablicy obok jadłospisu oraz na stronie internetowej w zakładce „Jadłospis (liczby od numeru 1 do 17 oznaczają alergeny występujące w potrawie). 
  • Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe, np. kakao, biszkopty, produkty z mięsa mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, soi, laktozy, jaj, orzechów, selera i gorczycy.

Pliki do pobrania

alergeny_wystepowanie-.docx

zobacz również: