informacje dla rodziców - Jadłospis

JADŁOSPISY  przedszkolne układane są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do spożycia dzieciom w jednostkach oświatowych oraz wymagań jakie te środki muszą spełniać w ramach żywienia zbiorowego dzieci oraz na podstawie  wymagań IŻiŻ. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID. 

  • W naszej kuchni wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu przez Panie kucharki. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które dzieci lubią najbardziej, muszą one jednak być urozmaicone, wartościowe i  estetyczne oraz  smaczne jak w domu. Wszystkie posiłki przygotowywane są z należytą starannascią i z  zachowaniem warunków chigienicznych. Staramy sie coraz częściej wprowadzać nowinki do menu dzieci. Starannie wybrani, zaufani dostawcy są gwarancją, że wszystkie składniki podawanych posiłków są najwyższej jakości. 

  • Dzieci cay czas mają dostęp do wody mineralnej niegazowanej, która dostępna jest stale w każdej sali.

  • Dbamy o to, by każde dziecko alergiczne otrzymywało posiłki, które są dla niego odpowiednie. 

  • Z przyczyn niezależnych od nas(w wyjątkowych sutuacjach) jadłospis może ulec zmianie.

 

 JADŁOSPIS

 

 

09.04.-22.04.2024 rok

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

ALERGENY

WTOREK

09.04.

mleko, rogalik z masłem i kremem orzechowym, jabłko

Zupa: pomidorowa z makaronem

II danie:  kotlet drobiowy, ziemniaki, mizeria, kompot

sok Kubuś, herbatniki

 

Zawiera alergen:

1,2,3,5,6,7,17

ŚRODA

10.04.

herbata miętowa, chleb  pszenno-żytni  z masłem, ser żółty, sałata, rzodkiewka

musli na mleku

Zupa: barszcz ukraiński

II danie: pierogi ruskie ze śmietaną, kompot

banan

budyń, ciasteczko

Zawiera alergen:

1,2,3,4,7,17

CZWARTEK

11.04.

herbata z miodem i cytryną , bułka grahamka, polędwica sopocka, pomidor

zupa mleczna z makaronem literki

 

Zupa: jarzynowa

II danie: pulpet w sosie , kasza kus-kus, ogórek konserwowy

 

kolorowy talerz owocowy; truskawki, borówki, winogron, ananas, granat

 

Zawiera alergen:

1,2,4,6,7,8,17

PIĄTEK

12.04.

kawa zbożowa, chleb graham z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, rukola, papryka

 

 

Zupa:  ryżowa

II danie: ryba miruna panierowana, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot

grysik z sokiem malinowym

 

Zawiera alergen:

1,2,3,6,7,11,17

PONIEDZIAŁEK

15.04.

 

bawarka, chleb dar zbóż z masłem, kiełbasa krakowska, ogórek kiszony, kiełki brokułu

 

 

Zupa: żurek z kiełbasą

II danie: racuchy, kompot

serek Danio

maślanka owocowa, wafel ryżowy

 

Zawiera alergen:

1,2,3,6,7,10,17

WTOREK

16.04.

kakao, bułka maślana  z masłem i dżemem

 

 

 

Zupa: brokułowa z ziemniakami

II danie: filet z indyka w sosie, kluski śląskie, kapusta czerwona

kolorowe talerze owocowe: jabłko, pomarańcz, banan, kiwi

 

Zawiera alergen:

1,2,3,5,7,17

ŚRODA

17.04.

 

herbata miętowa, chleb wieloziarnisty z masłem, pasztet, rzodkiewka, szczypiorek

zupa mleczna z kaszą  kus-kus

 

Zupa: porowa

II danie: gołąbki w sosie pomidorowym, kompot

kiwi

smoothie szpinakowo-bananowe, biszkopcik

 

Zawiera alergen:

1,2,4,7,17

CZWARTEK

18.04.


 kawa zbożowa, chleb dworski z masłem, parówka, ketchup

 

 

Zupa: zacierkowa

II danie: kotlet mielony, zielony, surówka z selera z żurawiną

koktajl truskawkowy, ciasteczko owsiane

 

Zawiera alergen:

1,2,3,4, 6,7,10,17

PIATEK

19.04

herbata dzika róża z cytryną, chleb graham z masłem, pasta z tuńczyka i awokado, pomidor, ogórek

płatki jaglane na mleku

 

Zupa: ogórkowa

II danie: naleśniki z dżemem, kompot, woda

pizza z serem, soczek

 

Zawiera alergen:

1,2,3,5,7,11, 17

PONIEDZIAŁEK

22.04

kakao,  chleb francuz, z serkiem kanapkowym, ogórek zielony, sałata

 

Zupa: krupnik

II danie: spaghetti, kompot/ pomarańcz

jogurt naturalny z owocami

 

Zawiera alergen:

1,2,3, 7,11, 17

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia,

tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól niskosodowa, cukier waniliowy.

 

  • W powyższym jadłospisie alergeny oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady. Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie dostępny na tablicy obok jadłospisu oraz na stronie internetowej w zakładce „Jadłospis (liczby od numeru 1 do 17 oznaczają alergeny występujące w potrawie). 
  • Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe, np. kakao, biszkopty, produkty z mięsa mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, soi, laktozy, jaj, orzechów, selera i gorczycy.

Pliki do pobrania

alergeny_wystepowanie-.docx

zobacz również: