informacje dla rodziców - Jadłospis

JADŁOSPISY  przedszkolne układane są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do spożycia dzieciom w jednostkach oświatowych oraz wymagań jakie te środki muszą spełniać w ramach żywienia zbiorowego dzieci oraz na podstawie  wymagań IŻiŻ. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID. 

  • W naszej kuchni wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu przez Panie kucharki. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które dzieci lubią najbardziej, muszą one jednak być urozmaicone, wartościowe i  estetyczne oraz  smaczne jak w domu. Wszystkie posiłki przygotowywane są z należytą starannascią i z  zachowaniem warunków chigienicznych. Staramy sie coraz częściej wprowadzać nowinki do menu dzieci. Starannie wybrani, zaufani dostawcy są gwarancją, że wszystkie składniki podawanych posiłków są najwyższej jakości. 

  • Dzieci cay czas mają dostęp do wody mineralnej niegazowanej, która dostępna jest stale w każdej sali.

  • Dbamy o to, by każde dziecko alergiczne otrzymywało posiłki, które są dla niego odpowiednie. 

  • Z przyczyn obiektywnych jadłospis może ulec zmianie.

 

 

 

JADŁOSPIS

 

23.05.-05.06.2023 rok

 

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

ALERGENY

WTOREK

23.05.

 

herbata miętowa, chleb francuz z masłem, ser żółty, ogórek zielony

 

płatki kukurydziane

 

Zupa: zacierkowa

II danie: podudzie bez kości, ziemniaki, surówka z rzodkwi,  kompot

 

banan

 

Zawiera alergen:

1,2,3,5,6,7,17

ŚRODA

24.05.

 

Kawa zbożowa, chleb graham z masłem, szynka drobiowa, pomidor, szczypiorek

 

 

Zupa: brokułowa z ziemniakami

II danie: gulasz, kasza kus-kus, ogórek konserwowy, kompot

 

koktajl truskawkowy z jogurtem naturalnym, wafel ryżowy

Zawiera alergen:

1,2,3,4,7,10,17

CZWARTEK

25.05.

herbata dzika róża, chleb dworski z masłem, szynka drobiowa, kiełki

 

zupa mleczna z ryżem

 

Zupa: krupnik

 II danie: bitki ze schabu, kluski śląskie, surówka z  kapusty czerwonej, kompot

 

kołacz z jabłkiem, serem, sok pomarańczowy

 

Zawiera alergen:

1,2,4,7,10,17

PIĄTEK

26.05.

herbata żurawinowa, bułka kajzerka z masłem, pasta z tuńczyka i awokado, papryka

 

 

 

Zupa: barszcz czerwony zabielany

II danie: placki ziemniaczane ze śmietaną, kompot

maślanka z owocami i czekoladą

 

Zawiera alergen:

1,2,3,6,7,11,17

PONIEDZIAŁEK29.05.

 

 

herbata miętowa, chleb pszenno- żytni z masłem, parówka  z ketchupem, ogórek

 

Zupa: grochówka z kiełbasą

II danie: ryż z jabłkami, kompot

 

sok Kubuś, wafel ryżowy

 

Zawiera alergen:

1,2,3,7,17

WTOREK

30.05

mleko,  rogalik z miodem, jabłko

 

Zupa: rosół

II danie: kotlet drobiowy, ziemniaki, mizeria, kompot

kisiel, herbatnik

 

Zawiera alergen:

1,2,3,4,6,7,17

ŚRDODA

31.05.

 

herbata z miodem i cytryną, bułka grahamka z masłem, pasztet zapiekany, pomidor

płatki ryżowe na mleku

Zupa:  porowa z ziemniakami

II danie: makaron z brokułem, pieczarkami, szynką w sosie serowym

jogurtowe ptasie mleczko

 

Zawiera alergen:

1,2,3,7,10,17

CZWARTEK

01.06.

herbata miętowa, bułka kajzerka z masłem, kiełbasa krakowska, rukola, papryka

płatki owsiane na mleku

 

Zupa: jarzynowa

II danie: pulpet w sosie koperkowym, kasza kus-kus, buraczki z jabłkiem, kompot

Kolorowe talerze owocowe: truskawki, borówki, winogron, kiwi/ ciasteczka kruche

 

Zawiera alergen:

1,2,4,6,7,17

PIĄTEK

02.06.

 

kakao, chleb graham z masłem, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, sałata

 

 

Zupa: kalafiorowa z makaronem

II danie: ryba duszona, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot

 

jogurt z owocami, biszkopcik

 

Zawiera alergen:

1,2,3,6,7,11,17

PONIEDZIAŁEK

5.06.

 

Kawa zbożowa, francuz z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, kiełki brokułu

 

 

 

Zupa: kapuśniak

II danie: risotto z warzywami i kurczakiem z sosem, kompot

Gruszka pieczona z rodzynkami, bitą śmietaną, ciasteczko owosiane

 

Zawiera alergen:

1,2,3,5,7,17

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia,

tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól niskosodowa, cukier waniliowy

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia,

tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól niskosodowa, cukier waniliowy.


  • W powyższym jadłospisie alergeny oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady. Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie dostępny na tablicy obok jadłospisu oraz na stronie internetowej w zakładce „Jadłospis (liczby od numeru 1 do 17 oznaczają alergeny występujące w potrawie). 
  • Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe, np. kakao, biszkopty, produkty z mięsa mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, soi, laktozy, jaj, orzechów, selera i gorczycy.

Pliki do pobrania

alergeny_wystepowanie-.docx

zobacz również: