informacje dla rodziców - Jadłospis

JADŁOSPISY  przedszkolne układane są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do spożycia dzieciom w jednostkach oświatowych oraz wymagań jakie te środki muszą spełniać w ramach żywienia zbiorowego dzieci oraz na podstawie  wymagań IŻiŻ. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID. 

  • W naszej kuchni wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu przez Panie kucharki. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które dzieci lubią najbardziej, muszą one jednak być urozmaicone, wartościowe i  estetyczne oraz  smaczne jak w domu. Wszystkie posiłki przygotowywane są z należytą starannascią i z  zachowaniem warunków chigienicznych. Staramy sie coraz częściej wprowadzać nowinki do menu dzieci. Starannie wybrani, zaufani dostawcy są gwarancją, że wszystkie składniki podawanych posiłków są najwyższej jakości. 

  • Dzieci cay czas mają dostęp do wody mineralnej niegazowanej, która dostępna jest stale w każdej sali.

  • Dbamy o to, by każde dziecko alergiczne otrzymywało posiłki, które są dla niego odpowiednie. 

  • Z przyczyn niezależnych od nas(w wyjątkowych sutuacjach) jadłospis może ulec zmianie.

 

 JADŁOSPIS

 

21.11.-04.12.2023 rok

 

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

ALERGENY

WTOREK

21.11.

 

herbata z miodem i cytryną, chleb orkiszowy z masłem, szynka wieprzowa, kiełki

płatki kakowe podusie z mlekiem

 

Zupa: dyniowa z groszkiem ptysiowym

II danie: nuggetsy z kurczaka, ziemniaki, surówka  z kapusty pekińskiej, kompot

batonik zbożowy, sok Kubuś

 

Zawiera alergen:

1,2,3,4,7,17

ŚRODA

22.11.

 

mleko, rogalik z miodem, gruszka, pomarańcz

 

 

Zupa: brokułowa z   ziemniakami

II danie: pierogi ruskie z jogurtem naturalnym, kompot, jabłko

kisiel , herbatnik

Zawiera alergen:

1,2,,7,8,10,17

CZWARTEK

23.11.

herbata dzika róża z miodem, chleb orkiszowy z masłem, szynka drobiowa, papryka

 

muli z mlekiem

 

Zupa: pieczarkowa

II danie: filet drobiowy duszony, kasza kus-kus z warzywami , kompot

pączek z marmoladą, woda

 

Zawiera alergen:

1,2,3,4,7,9,10,,17

PIĄTEK

24.11.

Dzień Pluszowego Misia

kakao, francuz z masłem, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką

 

Zupa:  grochowa

II danie: ryż z musem bananowo- jagodowym, kompot/Miś Lubiś

pizza z serem, soczek jabłkowy

 

Zawiera alergen:

1,2,3,6,7,11,17

PONIEDZIAŁEK

27.11.

kawa zbożowa,  chleb wieloziarnisty z masłem, ser żółty, ogórek kiszony

 

Zupa:  barszcz ukraiński

II danie: kluski z mięsem, surówka z selera z żurawiną, kompot

smoothie mango z bananem, rurka waflowa

 

Zawiera alergen:

1,2,3,6,7,10,17

WTOREK

28.11.

 

herbata z miodem i cytryną, bułka kajzerka, kiełbasa szynkowa, ogórek, kiełki lucerny

płatki miodowe z mlekiem

 

Zupa:  jarzynowa ze szpinakiem

II danie: gołąbki z sosem pomidorowym, soczek

kasza manna z musem truskawkowym

 

Zawiera alergen:

1,2,3,4,7,10,17

ŚRODA

29.11.

 

bawarka, chleb pszenno- żytni  z masłem, jajko na twardo  szczypiorek, pomidor

 

 

Zupa: pomidorowa z ryżem

II danie: kotlet drobiowy, ziemniaki, bukiet warzyw, kompot

chałka z masłem, serek waniliowy

 

Zawiera alergen:

1,2,3,4,7,9,10,17

CZWARTEK

30.11.

Andrzejki

 

kawa zbożowa, chleb dworski z masłem, pasztet, rukola, ogórek zielony

Andrzejkowe słodkości: chrupki, paluszki, babeczki, ciasteczka, sok

 

Zupa: rosół z makaronem

II danie: klopsiki w sosie koperkowym, ziemniaki, buraczki  z jabłkiem, kompot

kolorowe półmiski z owocami: banan, mandarynka, winogron, borówka, jabłko

 

Zawiera alergen:

1,2,3,4,6,7,9,10,

17

PIĄTEK

01.12.

 

mleko, bułka maślana z miodem, jabłko

 

 Zupa: grysikowa

II danie: paluszki rybne, ziemniaki surówka z kapusty kiszonej, kompot

drożdżówka z owocami , kakao

 

 Zawiera alergen:

1,2,3,6,7,11, 17

PONIEDZIAŁEK

04.12.

kakao,  bułka kajzerka z masłem, serek kanapkowy, szczypiorek pomidor, ogórek

 

Zupa: żurek z jajkiem i kiełbasą

II danie: racuchy, jogurt, gruszka

kiwi, wafel ryżowy

 

Zawiera alergen:

1,2,3,5,7,10,17

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia,

tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól niskosodowa, cukier waniliowy

 

 

  • W powyższym jadłospisie alergeny oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady. Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie dostępny na tablicy obok jadłospisu oraz na stronie internetowej w zakładce „Jadłospis (liczby od numeru 1 do 17 oznaczają alergeny występujące w potrawie). 
  • Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe, np. kakao, biszkopty, produkty z mięsa mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, soi, laktozy, jaj, orzechów, selera i gorczycy.

Pliki do pobrania

alergeny_wystepowanie-.docx

zobacz również: