informacje dla rodziców - Jadłospis

JADŁOSPISY  przedszkolne układane są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do spożycia dzieciom w jednostkach oświatowych oraz wymagań jakie te środki muszą spełniać w ramach żywienia zbiorowego dzieci oraz na podstawie  wymagań IŻiŻ. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID. 

  • W naszej kuchni wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu przez Panie kucharki. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które dzieci lubią najbardziej, muszą one jednak być urozmaicone, wartościowe i  estetyczne oraz  smaczne jak w domu. Wszystkie posiłki przygotowywane są z należytą starannascią i z  zachowaniem warunków chigienicznych. Staramy sie coraz częściej wprowadzać nowinki do menu dzieci. Starannie wybrani, zaufani dostawcy są gwarancją, że wszystkie składniki podawanych posiłków są najwyższej jakości. 

  • Dzieci cay czas mają dostęp do wody mineralnej niegazowanej, która dostępna jest stale w każdej sali.

  • Dbamy o to, by każde dziecko alergiczne otrzymywało posiłki, które są dla niego odpowiednie. 

  • Z przyczyn obiektywnych jadłospis może ulec zmianie.

 

 

JADŁOSPIS

07.06.-13.06.2022 rok

 

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

WTOREK

07.06.

herbata malinowa z cytryną, chleb graham z masłem, szynką drobiowa, ogórek zielony

płatkami kukurydziane na mleku

 

Alergen:1,2,3,10

 

Zupa:  rosół z makaronem

II danie: kotlet drobiowy, ziemniaki, buraki czerwone z jabłkiem, kompot

 

 

Alergen: 2,5,6,7,17

Smoothie jagodowo- truskawkowe, rurka waflowa

 

 

 

Alergen:1,2

ŚRODA

08.06.

 

kakao, bułka kajzerka z masłem serem żółtym, pomidor, szczypiorek

 

 

Alergen:1,2,3,17

 

Zupa:  żurek z jakiem i kiełbasą

II danie: risotto z kurczakiem , kompot

 

 

Alergen: 1,2,5,7,17

Sok Kubuś, ciasteczko owsiane

Alergen:2,3,9

CZWARTEK

09.06.

herbata miętowa, chleb dworski z masłem i parówka z ketchupem, ogórek kiszony

zupa mleczna z zacierką

  Alergen:1,2,9,10,17

 

Zupa: ogórkowa

II danie: bitki ze schabu, kluski śląskie, marchewka z jabłkiem

 

Alergen:1,2,4,7,17

 

Sałatka owocowa, biszkopcik

Alergen:2

PIATEK

10.06.

mleko, rogalik z masłem i miodem,

 

 

 

 

Alergen:1,2,17

 

Zupa: pomidorowa z makaronem gwiazdki

II danie: ryba duszona, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej

 

Alergen:1,2,6,7,11,17

maślanka owocowa, wafel ryżowy

 

 

 

 

Alergen:1,2

PONIEDZIAŁEK

13.06.

Kawa zbożowa na mleku, francuz z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, rzodkiewka

 

 

Alergen:1,2

 

Zupa: krupnik

II danie: łazanki, kompot

Alergen: 1,2,4,7,17

grysik z sokiem malinowym

 

 

 

 

Alergen:1,2

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól niskosodowa, cukier waniliowy


  • W powyższym jadłospisie alergeny oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady. Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie dostępny na tablicy obok jadłospisu oraz na stronie internetowej w zakładce „Jadłospis (liczby od numeru 1 do 17 oznaczają alergeny występujące w potrawie). 
  • Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe, np. kakao, biszkopty, produkty z mięsa mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, soi, laktozy, jaj, orzechów, selera i gorczycy.

Pliki do pobrania

alergeny_wystepowanie-.docx

zobacz również: