informacje dla rodziców - Jadłospis

JADŁOSPISY  przedszkolne układane są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do spożycia dzieciom w jednostkach oświatowych oraz wymagań jakie te środki muszą spełniać w ramach żywienia zbiorowego dzieci oraz na podstawie  wymagań IŻiŻ. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID. 

  • W naszej kuchni wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu przez Panie kucharki. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które dzieci lubią najbardziej, muszą one jednak być urozmaicone, wartościowe i  estetyczne oraz  smaczne jak w domu. Wszystkie posiłki przygotowywane są z należytą starannascią i z  zachowaniem warunków chigienicznych. Staramy sie coraz częściej wprowadzać nowinki do menu dzieci. Starannie wybrani, zaufani dostawcy są gwarancją, że wszystkie składniki podawanych posiłków są najwyższej jakości. 

  • Dzieci cay czas mają dostęp do wody mineralnej niegazowanej, która dostępna jest stale w każdej sali.

  • Dbamy o to, by każde dziecko alergiczne otrzymywało posiłki, które są dla niego odpowiednie. 

  • Z przyczyn niezależnych od nas(w wyjątkowych sutuacjach) jadłospis może ulec zmianie.

 

 JADŁOSPIS

03.04.-17.06.2024 rok

 

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

ALERGENY

WTOREK

04.06.

herbata miętowa, chleb francuz  z masłem, szynka drobiowa, rzodkiewka, szczypiorek

płatki czekoladowe na mleku

 

 

Zupa: pomidorowa  z makaronem

II danie: udko, ziemniaki, mizeria, kompot

mix owoców: winogron, jabłka, truskawki,  banan

 

Zawiera alergen:

1,2,5,7,9,10,17

ŚRODA

05.06.

kakao, chleb dworski z masłem, twaróg ze szczypiorkiem, papryka

 

 

Zupa: koperkowa  z ziemniakami

II danie:  gulasz wieprzowy, kasza kus-kus , buraczki po włosku, kompot

kryształki galaretki z owocami w kubku waflowym

 

Zawiera alergen:

1,2,4,7,17

CZWARTEK

06.06.

mleko, francuz z dżemem

 

Zupa: żurek

II danie: filet z indyka w sosie, ryż, surówka wielowarzywna, kompot

brzoskwinia

 

Zawiera alergen:

1,2,5,6,7,17

PIĄTEK

07.06.

kawa zbożowa, pasta z makreli i jajka,  kiełki brokułu, sałata

 

 

Zupa:  ogórkowa

II danie: kopytka z musem truskawkowo-malinowym, jogurt naturalny

arbuz, biszkopcik

 

Zawiera alergen:

1,2,7,11,17

PONIEDZIAŁEK 10.06.

bawarka, francuz   z masłem, szynka wieprzowa, ogórek kiszony

 

Zupa:  barszcz czerwony

II danie: : makaron ze szpinakiem, szynką i pieczarkami, soczek

jogurt naturalny z owocami, wafel ryżowy

 

Zawiera alergen:

1,2,3,7,17

WTOREK

11.06.

herbata żurawinowa, chleb dworski z masłem  ser żółty, papryka, rukola

 

zupa mleczna  z ryżem

Zupa: rosół

II danie: kotlet drobiowy, ziemniaki  młode , sałata, kompot

 

sok Kubuś, chrupki kukurydziane 

 

Zawiera alergen:

1,2,3,4,6,7,17

ŚRODA

12.06.

 

bawarka, chleb z masłem, kiełbaska  z ketchupem

Zupa: porowa z ziemniakami

II danie:  risotto z warzywami i kurczakiem, kompot

kakao, pączek

 

Zawiera alergen:

1,2,5,7,17

CZWARTEK

13.06.

herbata z miodem i cytryną, chleb z masłem, kiełbasa krakowska, pomidor szczypiorek

musli na mleku

 

Zupa: krupnik

II danie: bitki ze schabu, kluski śląskie, surówka z kapusty czerwonej, kompot

kisiel z jabłkiem

 

Zawiera alergen:

1,2,5,6,7,10,17

PIĄTEK

14.06.

mleko, rogalik z miodem/ truskawki

 

Zupa: ryżowa

II danie:  paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot

budyń

Zawiera alergen:

1,2,6,7,11,17

PONIEDZIAŁEK

17.06.

  

kawa zbożowa, chleb sojowy z masłem, pasztet zapiekany, pomidor

 

Zupa: grochowa z kiełnbasą

II danie: kluski z mięsem, marchewka z jabłkiem , kompot

grysik z musem mango i ananasem

 

Zawiera alergen:

1,2,5,7,10,

17

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól niskosodowa, cukier waniliowy


 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia,

tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól niskosodowa, cukier waniliowy.

 

  • W powyższym jadłospisie alergeny oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady. Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie dostępny na tablicy obok jadłospisu oraz na stronie internetowej w zakładce „Jadłospis (liczby od numeru 1 do 17 oznaczają alergeny występujące w potrawie). 
  • Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe, np. kakao, biszkopty, produkty z mięsa mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, soi, laktozy, jaj, orzechów, selera i gorczycy.

Pliki do pobrania

alergeny_wystepowanie-.docx

zobacz również: