informacje dla rodziców - Jadłospis

JADŁOSPISY  przedszkolne układane są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do spożycia dzieciom w jednostkach oświatowych oraz wymagań jakie te środki muszą spełniać w ramach żywienia zbiorowego dzieci oraz na podstawie  wymagań IŻiŻ. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID. 

  • W naszej kuchni wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu przez Panie kucharki. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które dzieci lubią najbardziej, muszą one jednak być urozmaicone, wartościowe i  estetyczne oraz  smaczne jak w domu. Wszystkie posiłki przygotowywane są z należytą starannascią i z  zachowaniem warunków chigienicznych. Staramy sie coraz częściej wprowadzać nowinki do menu dzieci. Starannie wybrani, zaufani dostawcy są gwarancją, że wszystkie składniki podawanych posiłków są najwyższej jakości. 

  • Dzieci cay czas mają dostęp do wody mineralnej niegazowanej, która dostępna jest stale w każdej sali.

  • Dbamy o to, by każde dziecko alergiczne otrzymywało posiłki, które są dla niego odpowiednie. 

  • Z przyczyn obiektywnych jadłospis może ulec zmianie.

 

JADŁOSPIS- 

26.09.-10.10.2022 rok 

 

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

ALERGENY

WTOREK

27.09.

 

herbata  dzika róża z maliną, chleb z masłem, twaróg ze szczypiorkiem, ogórek

płatki czekoladowe z mlekiem

 

Zupa: brokułowa

II danie: bitki ze schabu, kasza jęczmienna, ogórek kiszony, kompot wieloowocowy

jogurt naturalny z truskawkami

 

Zawiera alergen:

1,2,4,7,10,7,17

ŚRODA

28.09.

kawa zbożowa z mlekiem, chleb graham z masłem, parówka z ketchupem/ jabłka

 

 

Zupa: krupnik

II danie: bigos, kompot

szarlotka

Zawiera alergen:

1,2,7,10,,17

CZWARTEK

29.09.

herbata miętowa, chleb dworski z masłem, szynka drobiowa, papryka

płatki orkiszowe na mleku

 

 

Zupa: rosół

II danie: udko ziemniaki, fasolka szparagowa, kompot wieloowocowy

 

banan

 

Zawiera alergen:

1,2,5,7,9,10,17

PIĄTEK

30.09.

bawaraka, chleb z masłem, jajecznica, pomidor

 

 

Zupa: ogórkowa

II danie: naleśniki z serem i dżemem, kompot wieloowocowy

budyń z malinami

 

Zawiera alergen:

1,2,6,7,17

PONIEDZIAŁEK

03.10.

kawa zbożowa z mlekiem graham z  masłem, ser żółty, ogórek kiszony

 

 

Zupa: jarzynowa

II danie:  spaghetti, kompot

Sałatka owocowa w kubku waflowym czekoladową nutą

 

Zawiera alergen:

1,2,6,7,10,17

WTOREK

04.10.

  sok pomarańczowy  chleb z masłem, szynka wieprzowa, rzodkiewka

zupa mleczna z kaszą kus-kus

Zupa: pomidorowa

II danie: kotlet mielony, ziemniaki, mizeria ze śmietaną kompot

gruszka

 

Zawiera alergen:

1,2,7,10,17

ŚRODA

05.10.

mleko,  bułka maślana z dżemem

Zupa: porowa

II danie: kluski z mięsem, surówka z marchewki z jabłkiem,  kompot

Smoothie bananowo

-szpinakowe, biszkopcik

 

Zawiera alergen:

1,2,7,9,10,17

CZWARTEK

06.10.

kawa zbożowa z mlekiem, francuz z masłem, szynka drobiowa, kiełki

płatki czekoladowe z mlekiem

Zupa: kalafiorowa

II danie: filet z indyka w sosie, ryż, buraczki z jabłkiem, kompot

kostki galaretki z owocami

Zawiera alergen:

1,2,7,9,10,17

PIĄTEK

07.10.

kakao, chleb graham z  masłem, pasta z makreli z twarogiem, sałata

Zupa: kapuśniak

II danie: makaron z serem i musem, kompot

maślanka owocowa z waflem ryżowym

Zawiera alergen:

1,2,7,11,17

PONIEDZIAŁEK

10.10.

bawarka,  chleb sojowy z masłem, kiełbasa krakowska, pomidor

 

Zupa: żurek z kiełbasą

II danie: placki ziemniaczane ze śmietaną, kompot wieloowocowy

sok 100%, chrupki kukurydziane

 

Zawiera alergen:

1,2,5,7,9,10,

17

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól niskosodowa, cukier waniliowy


  • W powyższym jadłospisie alergeny oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady. Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie dostępny na tablicy obok jadłospisu oraz na stronie internetowej w zakładce „Jadłospis (liczby od numeru 1 do 17 oznaczają alergeny występujące w potrawie). 
  • Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe, np. kakao, biszkopty, produkty z mięsa mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, soi, laktozy, jaj, orzechów, selera i gorczycy.

Pliki do pobrania

alergeny_wystepowanie-.docx

zobacz również: