informacje dla rodziców - Jadłospis

JADŁOSPISY  przedszkolne układane są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do spożycia dzieciom w jednostkach oświatowych oraz wymagań jakie te środki muszą spełniać w ramach żywienia zbiorowego dzieci oraz na podstawie  wymagań IŻiŻ. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID. 

  • W naszej kuchni wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu przez Panie kucharki. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które dzieci lubią najbardziej, muszą one jednak być urozmaicone, wartościowe i  estetyczne oraz  smaczne jak w domu. Wszystkie posiłki przygotowywane są z należytą starannascią i z  zachowaniem warunków chigienicznych. Staramy sie coraz częściej wprowadzać nowinki do menu dzieci. Starannie wybrani, zaufani dostawcy są gwarancją, że wszystkie składniki podawanych posiłków są najwyższej jakości. 

  • Dzieci cay czas mają dostęp do wody mineralnej niegazowanej, która dostępna jest stale w każdej sali.

  • Dbamy o to, by każde dziecko alergiczne otrzymywało posiłki, które są dla niego odpowiednie. 

  • Z przyczyn niezależnych od nas(w wyjątkowych sutuacjach) jadłospis może ulec zmianie.

 

 JADŁOSPIS

11.09.-25.09.2023 rok

 

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

ALERGENY

PONIEDZIAŁEK

11.09.

 

kakao, chleb graham z  masłem, ser żółty, pomidor, szczypiorek

 

 

Zupa: jarzynowa

II danie: spaghetti,  kompot wieloowocowy

budyń z wiórkami czekoladowymi, wafel miś

 

Zawiera alergen:

1,2,5,7,17

WTOREK

12.09.

herbata miętowa, chleb dworski z masłem, szynka, sałata

płatki żytnie na mleku

 

 

Zupa: ryżowa

II danie: kotlet mielony, ziemniaki, mizeria, kompot wieloowocowy

śliwka, ciastko owsiane

Zawiera alergen:

1,2,5,6,7,10,17

ŚRODA

13.09.

kawa zbożowa, chleb graham z masłem, serek śmietankowy, papryka

 

 

Zupa: kalafiorowa z ziemniakami

II danie: gołąbki z sosem, kompot wieloowocowy

 

pączek, woda

 

Zawiera alergen:

1,2,5,6,7,17

CZWARTEK 14.09.

bawarka, chleb wieloziarnisty z masłem, parówka, ketchup

 

 

Zupa: rosół

II danie: podudzie, ziemniaki, bukiet warzyw, kompot wieloowocowy

koktajl malinowo -truskawkowy, wafel ryżowy

 

Zawiera alergen:

1,2,4,7,17

PIĄTEK

15.09.

kawa zbożowa, chleb francuz, makrela w pomidorach, ogórek kiszony

 

Zupa:  kapuśniak

II danie:  kluski leniwe z musem malinowym, kompot

jogurt naturalny z owocami

 

Zawiera alergen:

1,2,6,7,10,17

PONIEDZIAŁEK

18.09.

herbata miętowa,  chleb sojowy z masłem, szynka drobiowa, kiełki

Zupa: grochowa z kiełbasą

II danie: racuchy, kompot

kolorowe talerze owocowe

 

Zawiera alergen:

1,2,6,7,10,17

WTOREK

19.09.

bawarka, bulka kajzerka z masłem, kiełbasa krakowska, papryka

płatki ryżowe z mlekiem

Zupa: ogórkowa

II danie: pieczeń ze schabu, kasza jęczmienna, ćwikła z chrzanem, kompot

smoothie ananasowo-kokosowe, chrupki kukurydziane

 

Zawiera alergen:

1,2,5,7,9,10,17

ŚRODA

20.09.

mleko,  bułka maślana z dżemem

 

Zupa: porowa z makaronem

II danie: gulasz, ziemniaki, surówka z ogórka kiszonego, kompot

banan

Zawiera alergen:

1,2,5,7,9,10,17

CZWARTEK

21.09.

herbata owocowa z miodem, chleb dworski z masłem, szynka, rzodkiewka

płatki kulki czekoladowe z mlekiem

 Zupa: zacierkowa

II danie: kotlet drobiowy, ziemniaki, marchewka z jabłkiem, kompot

kostki galaretki z owocami

Zawiera alergen:

1,2,4,6,7,17

PIĄTEK

22.09.

kakao, francuz z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, rukola

 

Zupa: krupnik

II danie: paluszki rybne, ziemniaki, kapusta kiszona kompot wieloowocowy

grysik z sokiem malinowym

 

Zawiera alergen:

1,2,5,7,9,11,

17

PONIEDZIAŁEK

25.09.

kawa zbożowa z mlekiem, bułka grahamka z masłem, pasztet, ogórek

 

Zupa: żurek z jajkiem i kiełbasą

II danie: naleśniki z dżemem, kompot wieloowocowy

jabłko, herbatnik

 

Zawiera alergen:

1,2,5,7,9,10,

17

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia,

tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól niskosodowa, cukier waniliowy

 

 

  • W powyższym jadłospisie alergeny oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady. Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie dostępny na tablicy obok jadłospisu oraz na stronie internetowej w zakładce „Jadłospis (liczby od numeru 1 do 17 oznaczają alergeny występujące w potrawie). 
  • Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe, np. kakao, biszkopty, produkty z mięsa mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, soi, laktozy, jaj, orzechów, selera i gorczycy.

Pliki do pobrania

alergeny_wystepowanie-.docx

zobacz również: