informacje dla rodziców - Jadłospis

JADŁOSPISY  przedszkolne układane są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do spożycia dzieciom w jednostkach oświatowych oraz wymagań jakie te środki muszą spełniać w ramach żywienia zbiorowego dzieci oraz na podstawie  wymagań IŻiŻ. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID. 

  • W naszej kuchni wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu przez Panie kucharki. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które dzieci lubią najbardziej, muszą one jednak być urozmaicone, wartościowe i  estetyczne oraz  smaczne jak w domu. Wszystkie posiłki przygotowywane są z należytą starannascią i z  zachowaniem warunków chigienicznych. Staramy sie coraz częściej wprowadzać nowinki do menu dzieci. Starannie wybrani, zaufani dostawcy są gwarancją, że wszystkie składniki podawanych posiłków są najwyższej jakości. 

  • Dzieci cay czas mają dostęp do wody mineralnej niegazowanej, która dostępna jest stale w każdej sali.

  • Dbamy o to, by każde dziecko alergiczne otrzymywało posiłki, które są dla niego odpowiednie. 

  • Z przyczyn obiektywnych jadłospis może ulec zmianie.

 

 

 

JADŁOSPIS

31.01.-13.02.2022 rok

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

ALERGENY

WTOREK

31.01.

herbata dzika róża, chleb  graham  z masłem, kiełbasa krakowska, ogórek

płatki kukurydziane

 

Zupa: rosół

II danie: podudzie bez kości, ziemniaki, bukiet warzyw z masłem, kompot

kisiel

 

Zawiera alergen:

1,2,3,5,7,17

ŚRODA

01.02.

kawa zbożowa, bułka grahamka z masłem, pasta z tuńczyka z twarogiem i szczypiorkiem, ogórek kiszony

 

 

Zupa: kalafiorowa z makaronem

II danie: pierogi ze śmietaną, kompot

 

    ptasie mleczko ananasowo-kokosowe, rurka waflowa

 

Zawiera alergen:

1,2,3,10,17

CZWARTEK

02.02.

 

Dzień Naleśnika

 

herbata miętowa, chleb przenno-żytni  z masłem, parówka z ketchupem, papryka

musli na mleku

 

Zupa: grochówka z kiełbasą

II danie: naleśniki z dżemem   

sok Witaminka, chrupki kukurydziane

 

Zawiera alergen:

1,2,7,10,17

PIĄTEK

03.02.

kakao, francuz z masłem,  dżemem,

jabłko

 

Zupa: ryżowa

II danie: ryba panierowana, ziemniaki, surówka  z kapusty kiszonej, kompot

jogurt owocowy

 

Zawiera alergen:

1,2,3,7,11,17

PONIEDZIAŁEK06.02.

 

bawarka, bułka kajzerka z masłem, jajko na twardo, szczypiorek, rzodkiewka

 

 

Zupa: ogórkowa

II danie: kluski z mięsem, surówka z selera z jabłkiem i rodzynkami, kompot

maślanka owocowa, biszkopcik 

 

Zawiera alergen:

1,2,3,4,7,17

WTOREK

07.02.

 

herbata miętowa, chleb graham z masłem, szynka wieprzowa, rukola

 

zupa mleczna z makaronem

 

Zupa: zacierkowa

II danie: pieczeń ze schabu z suszoną  śliwką w sosie, ziemniaki, marchewka z sosem koperkowo- ziołowym, kompot

babka piaskowa, kakao

 

Zawiera alergen:

1,2,3,4,7,10,17

ŚRODA

08.02.

kakao, herbata dzika róża z maliną, chleb z masłem  ser żółty, kiełki brokułu

 

 

Zupa: jarzynowa z ziemniakami

II danie: gołąbki z cebulką, kompot

grysik z wiórkami czekoladowymi

 

Zawiera alergen:

1,2,3,4,17

CZWARTEK

09.02.

 

Dzień

Pizzy

herbata żurawinowa, chleb dworski z masłem, szynka drobiowa, sałata

 

płatki ryżowe na mleku

 

Zupa: pomidorowa z makaronem literki

II danie: kotlet mielony, ziemniaki, ćwikła z chrzanem, kompot

kołacz z serem/jabłkiem, woda

 

Zawiera alergen:

1,2,5,6,7,17

PIĄTEK

10.02.

kawa zbożowa, chleb z masłem,  twarożek ze szczypiorkiem, papryka

 

 

 

Zupa: krupnik

II danie: makaron z brokułem w sosie, kompot

jogurt owocowy z owocami, ciasteczko maślane

 

Zawiera alergen:

1,2,3,6,7,17

PONIEDZIAŁEK

13.02.

 

mleko, bułka maślana z dżemem, pomarańcz

 

 

Zupa: grysikowa

II danie: kotlet jajeczny, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot

budyń, herbatnik

 

Zawiera alergen:

1,2,3,6,7,11,17


 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia,

tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól niskosodowa, cukier waniliowy.


  • W powyższym jadłospisie alergeny oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady. Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie dostępny na tablicy obok jadłospisu oraz na stronie internetowej w zakładce „Jadłospis (liczby od numeru 1 do 17 oznaczają alergeny występujące w potrawie). 
  • Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe, np. kakao, biszkopty, produkty z mięsa mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, soi, laktozy, jaj, orzechów, selera i gorczycy.

Pliki do pobrania

alergeny_wystepowanie-.docx

zobacz również: